We gebruiken cookies - deze helpen ons om je een betere online-ervaring te bieden.
Als je onze website gebruikt, ga je ermee akkoord dat we cookies opslaan en gebruiken op je toestel.

Wedstrijden: stilstaande fases en speciale gebeurtenissen

In dit hoofdstuk gaan we wat dieper in op de wedstrijden en hebben we het over twee belangrijke aspecten: scoren uit stilstaande fases en de voordelen van 'speciale gebeurtenissen' (en andere bijkomende wedstrijdgebeurtenissen).

Stilstaande fases

Bepaalde basisaanvallen kunnen leiden tot een stilstaande fase. Net zoals in het echt kun je op die manier nogal wat punten rapen. Er zijn twee soorten stilstaande fasen: rechtstreekse en onrechtstreekse.

Stilstaande fases (rechtstreeks)

Hieronder vallen de rechtstreekse vrije trappen en de strafschoppen. Ze leveren een doelpunt op wanneer je spelhervatter erin slaagt de doelman van de tegenstrever te verschalken. Denk erom dat je doelman ook gebruik maakt van zijn spelhervatten om te verdedigen op vrije trappen en strafschoppen, maar zelf niet je spelhervatter kan zijn.

Stilstaande fases (onrechtstreeks)

Met onrechtstreekse stilstaande fases (ongeveer 1/3 van alle stilstaande fases) bedoelen we onrechtstreekse vrije trappen. Het resultaat hangt af van je hele ploeg. Aanvallend gebruik je (in afnemende volgorde van belang) de gemiddelde scoorvaardigheid van je veldspelers, hun gemiddelde spelhervattingsvaardigheid en het spelhervatten van je spelhervatter. Om te verdedigen op onrechtstreekse vrije trappen gebruik je (in afnemende volgorde van belang) de gemiddelde verdedigingsvaardigheid van je veldspelers, hun gemiddelde spelhervattingsvaardigheid en de keep- en spelhervattingsvaardigheid van je doelman.

Speciale gebeurtenissen

Naast de normale doelkansen zijn er ook speciale gebeurtenissen mogelijk. Deze zijn het gevolg van bepaalde eigenschappen van je spelers en dan met name vooral van hun specialiteiten. Een ploeg samenstellen met een uitgebalanceerde waaier aan specialiteiten is dan ook een uitdaging op zich!

Er bestaan twee types speciale gebeurtenissen: ploeggebeurtenissen en individuele gebeurtenissen. De kans die je hebt om een speciale ploeggebeurtenis toebedeeld te krijgen, is recht evenredig met je balbezit. Wanneer je 55% balbezit hebt, heb je ook 55% kans op een speciale ploeggebeurtenis.

De individuele speciale gebeurtenissen hangen daarentegen af van de specialiteiten die zich op het veld bevinden. Om een bepaalde speciale gebeurtenis te activeren, is het echter niet voldoende om veel spelers met specialiteiten op te stellen, maar is het vooral van belang dat de juiste specialiteiten op de juiste posities op het veld staan.

Na elke speciale gebeurtenis in een wedstrijd, is de kans op het activeren van nog een volgende speciale gebeurtenis telkens wat kleiner.

Weersomstandigheden

Bepaalde specialiteiten zijn gebaat bij bepaalde weersomstandigheden. Daarbij worden de prestaties van alle spelers reeds vanaf de aftrap beïnvloed door de specifieke weersomstandigheden.

Alle vaardigheden van technische spelers nemen met 5% toe bij zonnig weer, maar ze nemen met hetzelfde percentage af in de regen.

Krachtige spelers boeken daarentegen net 5% vaardigheidswinst in de regen en ze verliezen dan weer 5% bij zomerse temperaturen.

Snelle spelers presteren zowel bij regen als bij zonneschijn 5% onder hun normale niveau.

Wanneer het weer een invloed heeft op de prestaties van de spelers, wordt dit vermeld in het wedstrijdverslag. De invloed op de individuele prestaties zal eveneens duidelijk te zien zijn aan het aantal sterren dat de spelers behalen.

Doelkansgebeurtenissen

Specialiteiten (en andere eigenschappen van een speler) kunnen je extra doelkansen opleveren. Naast wat hieronder wordt vermeld, is het ook zo dat de speler die de kans afmaakt (en dat is meestal, maar niet altijd, diegene die de kans heeft gecreëerd) wat scoren nodig heeft om uit deze kans een doelpunt te scoren.

Onvoorspelbare keepers, vleugelverdedigers en centrale verdedigers kunnen hun vaardigheid in passen gebruiken om een onverwachte lange pass te versturen. Onvoorspelbare middenvelders, vleugelspelers en aanvallers kunnen hun vaardigheid in scoren gebruiken om een bal te onderscheppen. De onvoorspelbaarheid van veldspelers zelf kan ook soms onverwachte doelkansen opleveren. Hoe lager de vaardigheid in verdedigen van een onvoorspelbare verdediger of centrale middenvelder is, hoe groter de kans dat die een domme fout maakt en de tegenstander de kans geeft om onverwachts te scoren. Bovendien is de kans ook groter dat een onvoorspelbare vleugelspeler of aanvaller met te weinig passen de bal onhandig terug speelt naar zijn eigen verdediging en in de verwarring daardoor per ongeluk een owngoal maakt.

Snelle vleugelspelers, middenvelders en spitsen kunnen met een versnelling een kans creëren. De tegenstander kan hierop verdedigen met een verdedigende speler (centrale verdediger of vleugelverdediger) die ook snel is. Je tactische vaardigheid voor counteraanvallen neemt bovendien toe voor elke snelle vleugelspeler, middenvelder of aanvaller in je elftal. Dat effect kan gereduceerd worden door de tegenstander, mits hij snelle centrale middenvelders, verdedigers, vleugelverdedigers of keeper opstelt. De tegenstander kan alleen de extra boost opheffen en dus niet het originele tactische vaardigheidsniveau verminderen.

Technische vleugelspelers, middenvelders en spitsen kunnen een kans creëren als hun verdedigende tegenstander (m.a.w. een keeper, verdediger of centrale middenvelder) een kopbalspecialist is. Merk op dat deze kopper daarbij trouwens niet direct tegenover de technische speler opgesteld hoeft te staan. Elke technische verdediger of vleugelverdediger geeft je bovendien een kleine kans op een niet-tactische counteraanval als antwoord op een gemiste normale kans van je tegenstander. Hoe hoger het passen van je verdediger, hoe groter die kans zal zijn.

Vleugelspelers met voldoende vleugelspel kunnen kansen creëren die afgemaakt moeten worden door een andere vleugelspeler of door een centrale middenvelder of spits. Als die andere speler over voldoende scoren beschikt, zal hij daarbij meer kans hebben om een doelpunt te maken. Is het een kopbalspecialist dan zal hij de gegeven assist zelfs nog makkelijker succesvol kunnen afronden.

Hoekschop: Om uit een hoekschop te scoren heeft je spelhervatter niet alleen voldoende spelhervatten nodig, je aanvalsrating in onrechtstreekse vrije trappen moet liefst ook hoog zijn in vergelijking met de verdedigingsrating in onrechtstreekse vrije trappen van je tegenstander. Er bestaan twee soorten hoekschoppen. Bij de eerste wordt er gekeken naar het aantal kopbalsterke veldspelers (je spelhervatter uiteraard uitgezonderd) en het aantal bij je tegenstander (inclusief keeper). Hoe hoger dat aantal bij jou en hoe lager dat bij je tegenstander, hoe meer kans op het binnenkoppen van de hoekschop. Wanneer je helemaal geen spelers met koppen hebt opgesteld, is je verdediging tegen dat soort hoekschoppen bijzonder zwak en zal het ook niet evident zijn om zelf te scoren uit een hoekschopfase. Bij het tweede type hoekschop hangt de kans om een doelpunt te maken af van de vaardigheid in scoren van de speler die de hoekschop aanpakt. Het is verder interessant om weten dat hoekschoppen soms kunnen leiden tot een gele kaart voor een speler van de aanvallende ploeg. Heeft die speler echter al een gele kaart op zak, dan zal hij spontaan wat minder driest spelen en op die manier aanzienlijk minder kans hebben tegen een tweede gele kaart aan te lopen dan wanneer hij tijdens zo'n hoekschopfase wel nog voluit kan gaan.

Ervaring: ervaren vleugelspelers en spitsen kunnen scoren dankzij hun ervaring. Onervaren centrale verdedigers en vleugelverdedigers kunnen hun tegenstanders een extra kans geven.

Vermoeidheid: Vermoeide centrale verdedigers kunnen fouten maken. Tenzij hun opponent ook vermoeid is, kan dit een kans opleveren voor de tegenstander.

Andere wedstrijdgebeurtenissen

Er zijn nog een paar andere gebeurtenissen die kunnen voorvallen in een wedstrijd. De kans dat je zo'n gebeurtenis krijgt, hangt niet af van de kwaliteit van je middenveld (dus de kans wordt niet groter als je middenveld beter is).

Counteraanvallen: Zelfs wanneer je niet op de counter speelt, is er een kleine kans dat de ploeg een counteraanval creëert. Deze counteraanvallen, die niet afhankelijk zijn van een tactiek, komen ook voor bij ploegen die het middenveld domineren (in tegenstelling tot tactische counteraanvallen). Kijk in het hoofdstuk over tactieken voor meer informatie over counteraanvallen.

Afstandsschoten: Ook wanneer je de tactiek Afstandsschoten niet gebruikt, is er een kleine kans dat je ploeg haar kans waagt met een afstandsschot. Lees het hoofdstuk over tactieken voor meer informatie over afstandsschoten.

Verdedigend georiënteerde krachtige centrale middenvelders zijn vooral bedreven in het vroegtijdig in de kiem smoren van aanvalsacties van de tegenstander door met hun fysieke kracht de bal te veroveren. Hiervoor rekenen zij vooral op hun vaardigheid in verdedigen en hun uithouding.

Normaal georiënteerde krachtige aanvallers kunnen met hun explosieve kracht een tweede doelkans forceren en zelf afwerken, wanneer hun ploeg net een kans gemist heeft. Hiervoor heeft dit type speler wel voldoende spelmaken en scoren nodig. De keerzijde van de medaille is dat krachtige spelers door hun fysiek spel vaker tegen een gele kaart aanlopen. Wanneer ze echter al een kaart op zak hebben, zijn ze slim genoeg om minder roekeloos te spelen en zo te vermijden dat ze een tweede gele kaart krijgen.

Je ploegratings zullen lijden onder het effect van overbevolking wanneer je twee of drie spelers met dezelfde specifieke combinatie van specialiteit en positie hebt opgesteld. Dit geldt uitsluitend voor volgende combinaties: technische verdedigende aanvallers, krachtige normale aanvallers en krachtige verdedigende middenvelders. Indien je twee spelers van datzelfde type opstelt, zal elk daarvan 4% minder bijdragen aan je ratings. Wanneer het om drie spelers gaat, dan bedraagt het verlies zelfs 7,5% voor elk van hen.

 
Server 071